ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ)


 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΤΣΕΚΟΥ



 

Η κ. Μαρίνα Τσέκου εργάζεται ως επιμελήτρια εκπαίδευσης στο τμήμα Εκπαίδευσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στις αρμοδιότητες της ανήκουν μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη δευτεροβάθμια, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για ειδικές ομάδες, η παρακολούθηση πρακτικής άσκησης φοιτητών, ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με την εκπαίδευση.

 

Πού βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ποιες συλλογές φιλοξενεί;

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται επί των οδών Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ) Αθήνα, 117 43. Η πρόσβαση για άτομα με αναπηρία / μειωμένη κινητικότητα γίνεται από την είσοδο επί της Λεωφ. Συγγρού. Ο επισκέπτης του μουσείου μπορεί να δει έργα σύγχρονης τέχνης. Με τον όρο "σύγχρονη τέχνη" αναφερόμαστε σε έργα που δημιουργήθηκαν από τη δεκαετία του 1960 και μετά, επειδή τότε κυρίως εισήλθε η ψηφιακή τεχνολογία (βίντεο, ψηφιακή μηχανή, διαδίκτυο), με αποτέλεσμα τόσο το έργο τέχνης όσο και η σχέση του θεατή με αυτό να αλλάζουν μορφή. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει περίπου χίλια πεντακόσια έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως ο Στήβεν Αντωνάκος, o Μπιλ Βιόλα, ο Ντίκος Βυζάντιος, η Έμιλυ Ζασίρ, o Ίλια και η Εμίλια Καμπακόφ, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Κουνέλλης, η Σιρίν Νεσάτ, ο Λουκάς Σαμαράς, ο Κώστας Τσόκλης, η Μόνα Χατούμ, ο Γκάρυ Χιλλ, η Χρύσα, κ.ά., και συνεχώς εμπλουτίζεται.

 

Μπορείτε να μας μιλήσετε για την ιστορία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης;

Ασφαλώς. Το ΕΜΣΤ λειτουργεί από το 2000 με ιδρυτικό νόμο του 1997, Από το 2003 μέχρι το 2008, το ΕΜΣΤ παρουσίασε εκθέσεις και δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην ΑΣΚΤ και σε δημόσιους χώρους, ενώ από το 2008 έως το 2015, φιλοξενήθηκε σε τμήμα του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών. Τον Μάιο του 2015, εγκαταστάθηκε στη μόνιμη στέγη του, όπου από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2019, λειτούργησε τους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων. Τον Φεβρουάριο του 2020 το ΕΜΣΤ άνοιξε για το κοινό σε πλήρη λειτουργία.

 

 Η λειτουργία ενός Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, θεωρείται αυτονόητη. Για ποιους λόγους καθυστέρησε η ίδρυσή του;

Πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα και η απάντησή μου ενδεχομένως να είναι υποκειμενική και χωρίς πλήρη γνώση όλων των γεγονότων και των καταστάσεων. Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι διεξάγεται μία σημαντική έρευνα στο πλαίσιο ΕΣΠΑ με τίτλο «To Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα : ιστορία, θεσμικό πλαίσιο, αφηγήσεις, προοπτικές». Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός του 2021 και θα έχουμε μία σαφή εικόνα για όλα αυτά τα θέματα.

 

Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει πολλούς τομείς. Οι κυριότεροι είναι:

α) Το κτιριακό με την ανακατασκευή του ΕΜΣΤ.

β) Η συλλογή των εκθεμάτων, καθώς τα πρώτα έργα,  ο πυρήνας του μουσείου, αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ.

γ) Η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους του ΕΜΣΤ μέσω της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Κοινωνία της πληροφορίας». Το ψηφιοποιημένο αρχείο προέρχεται κυρίως από δωρεές καλλιτεχνών.

δ) Η πραγματοποίηση πολλών δράσεων και εκδηλώσεων μικρότερης κλίμακας αλλά μεγάλης σημασίας.

Εκτός αυτού, σημαντικό είναι και το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» από την Ευρωπαϊκή Ένωση με επίκεντρο τους πρόσφυγες. Με αυτό το πρόγραμμα δημιουργήθηκαν αφηγήσεις προσφύγων σε συνδυασμό με φωτογραφικά πορτραίτα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με περιοδικές εκθέσεις. Γενικότερος στόχος ήταν ο διάλογος της κοινωνίας με τους πρόσφυγες, η προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου, η εξάλειψη των προκαταλήψεων και η υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων και σε άλλες πόλεις.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή smartify που δίνει τη δυνατότητα για εικονικές ξεναγήσεις σε μουσεία και οπτικοακουστικές εκδηλώσεις.

 

 Θα θέλατε να μας πληροφορήσετε σχετικά με το πρόγραμμα #NarcissusMeetsPandora που υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τα έτη 2021-2022;  

 Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, στο οποίο το ΕΜΣΤ συμμετέχει για πρώτη φορά. Περιλαμβάνει τη συνεργασία με νέους ανθρώπους ηλικίας 12 – 19 ετών. Θέμα του προγράμματος είναι η αυτοπαρουσίαση των νέων ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η κριτική προσέγγιση του θέματος αυτού. Μάλιστα από το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν και σχετικά εργαστήρια και θα γίνουν πολλαπλασιαστικές δράσεις.  Το #NarcissusMeetsPandora εκκινεί από την καθημερινή συνήθεια του διαμοιρασμού πορτρέτων και selfies, και πραγματεύεται το φωτογραφικό πορτρέτο με σκοπό να προβληματίσει, μέσα από μια παιδαγωγική και καλλιτεχνική διαδικασία, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή οπτικού περιεχομένου στα social media.

 

 Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, λ.χ. για ένα Ψηφιακό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;

Υπάρχουν σκέψεις και ιδέες για μελλοντικά σχέδια αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων. Εξάλλου το ΕΜΣΤ θα αποκτήσει νέα διευθύντρια, η οποία έχει ευρωπαϊκή εμπειρία και θα τεθούν νέοι στόχοι και προτεραιότητες. Ως γνωστόν, τα Μουσεία είναι μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων. Συχνά οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν και επομένως, είναι απαραίτητη η ενίσχυση από την Ε.Ε.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.emst.gr/

https://narcissusmeetspandora.eu/

Τις ερωτήσεις προς την κυρία Μ. Τσέκου υπέβαλαν οι μαθήτριες Ευθαλία Αργύρη και

Αλεξιάννα Παχή, και ο μαθητής Γιάννης Καλογερογιάννης.

Κι ένα στιγμιότυπο της συνέντευξης!



 

Σχόλια

  1. Άλλη μία θαυμάσια συνάντηση, η οποία μέσω της αναδίφησης και της συνομιλίας μας με την κ. Τσέκου μάς κάνει να αντιληφθούμε τα πολλαπλά και συνεχή οφέλη, που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με κύριο πρόγραμμα το ΕΣΠΑ. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την κ. Τσέκου και ελπίζουμε η επόμενη συνάντησή μας να είναι δια ζώσης στον Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ EUROPE DIRECT ΕΛΙΑΜΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ: "Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ"

ΣΠΟΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ