ΔΡΑΣΕΙΣ

 


Petit Plan Europa II Ευρωπαϊκές Αξίες  

«Περπάτα δίπλα μου»  «Σε ακούμε»

 

«Περπάτα δίπλα μου»

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ταινία «Περπάτα δίπλα μου» στο πλαίσιο του κύκλου προβολών του Petit Plan: Europa II.  Πλάνο πρώτο: ένα σχολείο,  δύο σειρές από παιδιά χωρισμένα σε αγόρια και κορίτσια τα οποία είναι παρατεταγμένα με στρατιωτική πειθαρχία. Δύο ενήλικες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, μοιράζουν παιχνίδια στα παιδιά πριν περάσουν στις αίθουσες. Τα αγόρια παίρνουν ''αγορίστικα'' παιχνίδια όπως πλαστικούς δεινοσαύρους, μπάλες ποδοσφαίρου, ενώ τα κορίτσια αντίστοιχα παίρνουν κούκλες ή κουζινικά, παιχνίδια που θεωρούνται ''γυναικεία''. Πλάνο δεύτερο: Ενώ η διαδικασία συνεχίζεται απόλυτα μεθοδικά, ξαφνικά ένα παιδί διαπράττει μία γλυκιά αυθαιρεσία, παίρνει ένα παιχνίδι το οποίο -σύμφωνα με τα προβαλλόμενα και επιβαλλόμενα πρότυπα- δεν επιτρέπεται να έχει με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλίμα χαράς στην ομάδα των μαθητών.

Για τα αγόρια μπάλες ποδοσφαίρου και για τα κορίτσια κούκλες barbie. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποτυπώνει τα στερεότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα, του ανδρός και της γυναίκας, ήδη από μικρή ηλικία, εδώ και δεκαετίες. Τα παιχνίδια παίζουν πολύ  σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καθενός από εμάς, και καθορίζουν τον κοινωνικό, ενδεχομένως και ιδεολογικό μας βίο. Για ένα αγόρι, η μπάλα ποδοσφαίρου θα επικυρώσει τον λεγόμενο «ανδρισμό» του, γιατί έτσι μόνο θα γίνει αποδεκτό από τους συνομηλίκους του, και αργότερα , όταν θα είναι να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας, αυτό το χαρακτηριστικό θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινωνικοποίησή του. Το ίδιο ισχύει και για ένα κορίτσι: είναι απολύτως απαραίτητο να ασχολείται με μια κούκλα, η οποία θα προβάλει τη «γυναικεία φύση» του, με την οποία θα πρέπει να συμβαδίσει για όλη του τη ζωή.

Μερικές δεκαετίες πριν, θα ήταν αδιανόητο για κάποιον, ανεξαρτήτως φύλου να αντιστρέψει τους ρόλους. Ένα τέτοιο άτομο θα ήταν για πάντα καταδικασμένο να βιώνει την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σήμερα, όμως, είμαστε στον 21ο αιώνα, και αυτό πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε. Οι σύγχρονες δημοκρατίες κατοχυρώνουν συνταγματικά την ελευθερία έκφρασης και λόγου και για τα δύο φύλα. Υποστηρίζοντας τα προαναφερθέντα στερεότυπα, αυτά τα δικαιώματα καταπατώνται, και επιστρέφουμε, από τον εποχή της εξέλιξης και της πρωτοπορίας, στην εποχή του συντηρητισμού και της προκατάληψης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τον χαρακτήρα και τη θέση στην κοινωνία κάποιου ή κάποιας, βάσει της ενασχόλησής του με το παιχνίδι που αυτός/αυτή κρίνει ως αγαπημένο και ως αυτό που τον/την ψυχαγωγεί. Όλα τα παιχνίδια, όπως και γενικότερα όλες οι δραστηριότητες από τις οποίες κάποιες μπορεί να είναι «απαγορευμένες» για κάποιο φύλο, συντελούν στην ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας, είτε αντρικής είτε γυναικείας. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, ίσως να είναι το πρώτο βήμα της άρσης όχι μόνο των προκαταλήψεων εναντίον των φύλων, αλλά και της μισαλλοδοξίας και του δογματισμού που υπάρχει στον κόσμο γενικότερα, ειδικά σε χώρες όπου βασικότατα δικαιώματα καταπατώνται διαρκώς.

Συντάκτες: Δώρα Αποστόλου, Βησσαρίων Δάσκαλος, Λυδία Μαλεζά, Παρασκευάς Κεραμάρης

 

«Σε ακούμε»

Η δεύτερη ταινία που παρακολουθήσαμε είχε τίτλο «Σε ακούμε». Βασικό πλάνο: γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί  σωματική και ψυχολογική βία από άτομα της οικογένειάς τους. Οι γυναίκες αυτές διεκδικούν τα δικαιώματά τους και ζητούν βοήθεια καλώντας τα αρμόδια κέντρα στήριξης προκειμένου να αλλάξουν την κατάσταση την οποία βιώνουν και να μπορέσουν να ζήσουν σε έναν κόσμο πιο όμορφο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο.

 Το βασικό μήνυμα της ταινίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου και την ανισότητα που διαιωνίζεται μεταξύ αυτού και του ανδρικού. Ο όρος «ισότητα μεταξύ των φύλων» μπορεί να ηχεί ευχάριστα στα αυτιά μας όμως ακυρώνεται καθημερινά όταν χιλιάδες γυναίκες υφίστανται σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική και βέβαια οικονομική βία. Σε πολλές γωνιές του κόσμου το νομοθετικό σύστημα, απάνθρωπο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και  η ίδια η κουλτούρα χωρών δεν υπολογίζουν τη γυναίκα ως αυτόνομο ον άξιο σεβασμού.

Αναμφισβήτητα και  τα στερεότυπα οδηγούν σε σχέσεις ανισότητας  με τις γυναίκες να είναι κυρίως τα θύματα αυτής της πραγματικότητας, θύματα ανήμπορα να αντιδράσουν αφού τις  περισσότερες φορές ο φόβος, η ντροπή, οι προκαταλήψεις και οι παραδοσιακές κοινωνικές αντιλήψεις για την οικογένεια και τον ρόλο των φύλων τους δημιουργούν αισθήματα αυτοενοχοποίησης δρώντας αποτρεπτικά ως προς την δημοσιοποίηση του προβλήματός τους. 

Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες αυτές να επανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής. Η επίτευξη της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών απαιτεί μια ολοκληρωμένη κατανόηση των τρόπων με τους οποίους οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις και τους απαγορεύεται η ισότητα, προκειμένου να αναπτυχθούν κατάλληλες στρατηγικές για την εξάλειψη αυτών των διακρίσεων.

Συντάκτες: Ευθαλία Αργύρη, Γιάννης Καλογερογιάννης, Αλεξιάννα Παχή


   🔊

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, η μαθητική ομάδα και οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος "Σχολεία Πρέσβεις του ΕΚ" υποδέχτηκαν διαδικτυακά τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, για να συζητήσουν μαζί του το θέμα "ΑΘΗΝΑ & ΑΜΕΑ".

Η συζήτηση έδωσε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις πρωτοβουλίες του δήμου Αθηναίων ως προς τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑΜΕΑ, αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε ως προς όσα ακόμα πρέπει να γίνουν, προκειμένου η Αθήνα να είναι μια πόλη φιλική προς την αναπηρία.

Σήμερα, τα άτομα με αναπηρία μπορούν, ευτυχώς, να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις βιβλιοθήκες του δήμου, σε αρκετούς χώρους άθλησης, για παράδειγμα στο Σεράφειο κολυμβητήριο, σε πολιτιστικά κέντρα, σε κατασκηνώσεις και σε κάποιες παιδικές χαρές, όπως στην πρότυπη παιδική χαρά στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ωστόσο η καθημερινή τους μετακίνηση στην πόλη παραμένει προβληματική, πολλά σχολεία στερούνται υποδομών προσβασιμότητας και το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το έλλειμμα συλλογικής ευαισθητοποίησης ως προς το ζήτημα της αναπηρίας. 

Στην εποχή μας πάντως η αναπηρία μπορεί να διεκδικήσει με περισσότερους τρόπους σε σχέση με το παρελθόν την ισότιμη παρουσία της στην κοινωνία. O δήμος Αθηναίων προσφέρει στους δημότες του τη δυνατότητα να αναφέρουν γρήγορα και εύκολα τα προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητά τους (π.χ. κατειλημμένες θέσεις πάρκινγκ για ΑΜΕΑ) μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας novoville, είτε μέσω της δωρεάν εφαρμογής novoville για smartphones με λογισμικό Apple iOS και Google Android είτε μέσω της Web εφαρμογής στην ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων. 

H ομάδα του προγράμματος Σχολεία-Πρέσβεις δεσμεύεται να συμβάλλει στην καλλιέργεια της ευαισθητοποίησης στο ζήτημα της αναπηρίας με όποιον τρόπο μπορεί. Ευχόμαστε η δέσμευση του Δημάρχου της πόλης μας για σχολεία προσβάσιμα για ΑΜΕΑ να υλοποιηθεί στο χρονοδιάγραμμα που μας ανακοίνωσε και το σχολείο μας να αποκτήσει τις υποδομές εκείνες που θα επιτρέπουν σε μαθητές με αναπηρία να φοιτούν μαζί μας. 

Για άλλη μια φορά θερμές ευχαριστίες στον διευθυντή του σχολείου μας, κ. Γεώργιο Γκαρά που ήταν και πάλι μαζί μας, όπως και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη συζήτηση τιμώντας μας με την παρουσία τους.

Και ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο της δράση μας




 

🔊

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, η μαθητική ομάδα και οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος "Σχολεία Πρέσβεις του ΕΚ" υποδέχτηκαν διαδικτυακά τον Έλληνα Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, για να συζητήσουν μαζί του, με αιχμή την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία, ζητήματα που σχετίζονται με τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη διαφορετικότητα.

O Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι Έλληνας Ευρωβουλευτής & Ψυχίατρος και ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τα ζητήματα που αναδείχτηκαν μέσα από μια υποδειγματική συζήτηση διεύρυναν τις γνώσεις μας για το ευρωπαϊκό πλαίσιο αντιμετώπισης της αναπηρίας και μας κινητοποίησαν να συνεχίσουμε την ενασχόλησή μας με το θέμα. Σύντομα θα έχετε νέα για την επόμενη δράση μας.

Θερμές ευχαριστίες στον διευθυντή του σχολείου μας, κ. Γεώργιο Γκαρά, που ήταν μαζί μας τιμώντας μας με την παρουσία του.

Και ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο της δράσης



                                                                                        🔊

Τη Δευτέρα 14/12/2020, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), η ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών του προγράμματος "Σχολεία Πρέσβεις του ΕΚ" πραγματοποίησε διαδικτυακή συζήτηση για τη διαχείριση της αναπηρίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με τον κύριο Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, μέλος του Σ.Κ.Ε.Π. (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους),  https://www.skep.gr/ και την κυρία Μαρία Μοσχόβου.


Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας είναι Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ενσυναίσθησης – Εμψυχωτής. Έχει σπουδάσει στην Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.  

Η Μαρία Μοσχόβου είναι νοσηλεύτρια, με μεταπτυχιακό στις επιστήμες αποκατάστασης. Έχει εργαστεί ως προσωπικός βοηθός ατόμων με αναπηρία σε Ελλάδα, Βέλγιο και Σουηδία ενώ έχει δουλέψει και σε κέντρο αποκατάστασης στην Ισλανδία. Πλέον ζει στην Σουηδία και εργάζεται στο τμήμα αποκατάστασης του Linköping University Hospital.

Όλη η ομάδα βγήκε πολύτιμα κερδισμένη από τη γνωριμία της με τον Παναγιώτη και τη Μαρία. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. 🙏


Μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα της συνάντησης με τον Παναγιώτη και τη Μαρία.



🔊

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών οι μαθήτριες Μοσχούλα Παπαγεωργίου και Δώρα Αποστόλου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Σχολεία Πρέσβεις του ΕΚ" δημιούργησαν μια ψηφιακή αφίσα με σκοπό την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας.





🔊


Η ομάδα του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του ΕΚ» πρότεινε τη συμμετοχή του σχολείου μας στη δράση #LET THERE BE LIGHT# . Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου φώτα του σχολικού κτιρίου έμειναν ανοιχτά, συμμετέχοντας στην παγκόσμια δράση για ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και υπέρ της ανεκτικότητας.      
 

Η Νύχτα των Κρυστάλλων αποτελεί την πρώτη μαζική επίθεση εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Συνέβη τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας. Ονομάστηκε «νύχτα των κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί επιτέθηκαν στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους. Μέσα σε δύο ημέρες καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές και 7.000 εβραϊκά καταστήματα. Αφορμή αυτής της βάρβαρης ενέργειας αποτέλεσε η δολοφονία του γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας, Ερνστ Φον Ρατ, από τον Χέρσελ Γκρίνσπαν.

Εκείνη η νύχτα σηματοδότησε την αρχή μιας σειράς αντισημιτικών μέτρων από κρατικούς μηχανισμούς την ναζιστικής Γερμανίας με στόχο τον εκπατρισμό και τη μαζική δολοφονία της πλειοψηφίας των εβραϊκών πληθυσμών της Γερμανίας. Όμως λίγοι γνώριζαν τότε, ότι το πογκρόμ της Νύχτας των Κρυστάλλων θα ήταν το πρώτο βήμα σε ένα σχέδιο συστηματικής δίωξης και μαζικού αφανισμού των εβραίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οδηγώντας σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ανθρώπινη ιστορία, το Ολοκαύτωμα.  

                                                                    Δώρα Αποστόλου, Βησσαρίων - Κωνσταντίνος Δάσκαλος 

 

                                                                                 [Πηγή φωτογραφίας: https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/kristallnacht]

                                          

                                                               


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ)

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ EUROPE DIRECT ΕΛΙΑΜΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ: "Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ"

ΣΠΟΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ